Historia

Pisara-nimen alkuperä

Yhdistyksen nimi kuvaa sen molempia työmuotoja: hengellistä työtä ja aineellisen avun toimittamista. 

Toimintamme alkuaikoina kysyimme erään vankilan johtajalta onko toivottavaa, että vierailemme mahdollisimman monissa selleissä vai toistuvasti samoissa. Siihen hän vastasi: ”Pisara murtaa kiven.” 

Toimittamamme aineellinen apu tuntuu mielestämme pieneltä pisaralta, mutta voi olla tärkeä vastaanottajalle. Leimassamme yhdistyksen nimi sekä suomeksi että venäjäksi helpotti asiointia viranomaisten kanssa.

Pisaran leima

Pisaran Synty

Neuvostoliiton romahduksen jälkeen Venäjä avasi rajansa. Monet suomalaiset halusivat matkata Karjalaan ja Inkerinmaalle tapaamaan heimolaisiaan ja auttamaan lakkautettujen seurakuntien uudelleenperustamisessa, niin aineellisesti kuin hengellisesti.

Vihtiläinen uskonnon lehtori Eeva Halme kulki aluksi tyttärineen Missionuorten King’s Kids-ryhmän mukana Pietarin ja Aunuksen seuduilla. Vuodesta 1997 hän osallistui Riihimäen Idäntyön vankilamatkoihin. Ennen pitkää hän hankki oman pienoisbussin ja keräsi ystäviään kyytiin. 

Kaplja Vody Pisara ry perustettiin 9.9.1999 Lohjalla. Puheenjohtajana toimi aloitteen tekijä Kings´ Kids -toiminnassa mukana oleva insinööri Hannu Mustosen. Tuolloin yhdistys vuokrasi oman huoneiston Pietarista (1999-2011). Jäsenet olivat läntiseltä Uudeltamaalta ja Somerolta. Seuraava puheenjohtaja oli lohjalainen pastori Eero Jaakkola ja vuodesta 2005 Eeva Halme. 

Alkuvuosina vankilamatkoja

Toiminnan painopisteoli aluksi Pietarin alueen vankiloissa. Matkoja tehtiin viikonloppuisin, vähintään kerran kuukaudessa. Osa matkoista oli nuortenmatkoja kolme neljä kertaa vuodessa.

Viikonlopun aikana vierailtiin yleensä kolmessa vankilassa, säännöllisesti myös päihdekuntoutuskodeissa, lastenkodeissa sekä seurakunnissa. Jotkut ryhmäläiset kartuttivat venäjän kielen taitoaan asioinnin helpottamiseksi.

Tulkit olivat enimmäkseen Pietarin alueen inkeriläisiä ja heidän työpanoksensa oli mittaamattoman tärkeä. Vankilaviranomaiset käyttivät heitä yhteyshenkilöinään Pisaran ryhmään päin.

Jotkut vapautuvat vangit tarvitsivat apua henkilöpapereiden hankinnassa ja heille pyrittiin myös järjestämään paikka kristilliseen miestenkotiin. Monille toimitettiin jo vankilaan ns. vapautumiskassi, joka sisälsi sopivaa kokoa olevat vaatteet ja jalkineet. Eräs heistä kiitti meitä sanoen:
”Kiitos teille, että vaatetitte minut ja minä sain lähteä vankilasta vapauteen kuin ihminen.”

Lauantai-iltaisin ryhmän Pietarin asunnolle kutsuttiin paikallisia ystäviä. Erityisen tervetulleita olivat äskettäin vapautuneet vangit, joihin oli tutustuttu vankilakäyntien yhteydessä. Useiden kanssa oli käyty kirjeenvaihtoa jopa vuosien ajan.

Kädet-pantomiimi v. 1998 Viipurin kirkossa/lastensairaalassa

Avustustavara

Avustustavaralla oli erittäin suuri kysyntä. Matkustaja sai viedä tavaraa korkeintaan 50 kg, ajoittain vain 35 kg. Riihimäen idäntyö oli kehittänyt erikoisjärjestelyn, johon Pisarakin turvautui. Tavaraa vietiin Kotkassa ja Virojoella asuville ystäville. He veivät tavarat tankkausmatkoillaan Venäjän puolelle ”rajavarastoon”. Sieltä Pietariin matkaavat kävivät täydentämässä kuormaansa. Näin toimitettiin avustusta vuosittain jopa 5000 kg.

Someron seurakunnan diakonia järjesti tavarankuljetuksia Viipuriin turistibussien mukana pietarilaisille ystäville. Somerolla tavaran keräyspiste oli ns. Pikkupappilassa. Pisarakirje 2010 lokakuu: Someron Putiikki.

Rahoitus

Toiminnan rahoittamiseksi Sirkku Haverinen ylläpiti aluksi myyntipöytiä lohjalaisilla kirpputoreilla. Vuonna 2000 Vihdin seurakunta tarjosi mahdollisuuden pitää kirpputoria Nummelassa ns. Pysäkkitalon yläkerrassa. Vuodesta 2005 lähtien lähtevä tavara on varastoitu Pekka ja Raili Ketolan navetanvintille.

Tavaranlajittelua navetanvintillä

Lapsityö entisessä Neuvostoliitossa

Vuosina 2003-2006 kadulla kasvanut ja vankilassa uskon löytänyt Denis Uhtomski kävi Pisaran kokoaman kannatusrenkaan tuella Missionuorten opetuslapseuskoulun Ukrainan Ternopolissa sekä toimi katulapsityössä Uzbekistanissa ja Karjalan Kannaksella. Sittemmin tuki siirtyi Ternopolin Missionuorissa toimiville Slava ja Natalia Kapitonoville nimikkeellä Ukrainan lapsityö vuoteen 2020 saakka.

Denis ja Slava löytävät Pisaran autosta parille katulapselle kengät ja suuhunpantavaa

Israelinmatka 26.9.-3.10.2008

Matka järjestettiin etenkin venäläisiä yhteistyökumppaneita ajatellen. Mukana oli tulkkeja ja muusikko, vankilatyön vapaaehtoisia sekä entisiä vankeja puolisoineen. Ryhmässä oli neljä pastoriksi valmistunutta entistä vankia. Huomattava osa 22 hengen matkan kustannuksista kerättiin mm. suurilla arpajaisilla.

Espoon-Kouvolan ryhmä

Tampereen seurakuntayhtymän alaisen Idäntyön ryhmän vetäjä lopetti työnsä vuonna 2009. Muutama sen jäsen liittyi Pisaraan Espoon-Kouvolan ryhmäksi johtajanaan Tuula Tapanainen. He myös vierailivat vankiloissa, lastenkodeissa ja vanhustenhoitolaitoksissa sekä seurakunnissa ja päihdekuntoutuskodeissa. Ryhmä käytti edelleen Vihdin ryhmän asuntoa Pietarissa.

Pisara 10-vuotta

Juhlaa vietettiin Nummelan kirkossa 5.9.2009. Seurakuntakeskuksessa oli esillä laaja valokuvanäyttely ja tilaisuudessa julkaistiin Pisaran CD. Vieraita oli Venäjän ystävyyskohteista ja kunniavieraana oli Pietarin vankilaviraston GUFSin korkea-arvoinen edustaja.

2011

Vuonna 2011 Venäjän viranomaiset kielsivät vankilakäynnit ulkomaalaisilta. Venäjän työn painopiste siirtyi päihdekuntoutuskoteihin, katulapsi- ja koulukoteihin sekä seurakuntiin.

Latvia ja Viro

Vihdin ryhmän pitkäaikainen jäsen Tarja Kauppinen kävi Pekka Kurjen opastamana somerolaisen Seniors Missionin jalanjäljillä vuonna 2012 ensi kerran Latvian Jegabpilsissä Andris Opengeimsin seurakunnassa. Siitä lähtien Pisaran tuen kohteet laajenivat Latviaan ja myös Viroon. Molemmissa maissa vieraillaan myös vankiloissa.

Silta-ryhmä

Pekka Vauromaan aloitteesta perustettiin vuonna 2012 Silta-ryhmä. Sen näkynä oli laajentaa Pisaran toimintaa uusille alueille, etenkin Karjalaan aina Murmanskia myöten. Sittemmin Siltaryhmän työ on sulautunut Selin Pisara Kirppikseen.

Pisara 15-vuotta

Pihaseuroiksi suunniteltu juhla jouduttiin sateen vuoksi siirtämään Ketolan navetanvintille. Katso: Luoteis-Uusimaa 1.7.2014

Ukrainan pakolaisten apu

Vihdin ryhmän entinen jäsen ja Kiovassa Suomen lähetystössä töissä ollut Hanni Hyvärinen tarvitsi vuonna 2015 katto-organisaation projektilleen. Ukrainan sisäisille pakolaisille toimitettiin materiaalista apua. Pisara avasi tuolloin tilin projektille, joka päättyi 2018.
Kiireellisiin pakkausurakoihin on löytynyt apua myös vastaanottokeskusten maahanmuuttajista.
Kotisivut Vihdin ryhmä, avustustavaran varastointi ja kuljetukset

Katso myös: Pisarakirje 2015: toukokuu, Pisarakasvo Hanni
Pisarakirje 2016: helmikuu, Puolentoista vuoden urakka

Pisara Kirppis

Perinteinen, kymmeniä vuosia toiminut Selin kirpputori liitettiin Siltaryhmän toimintaan vuonna 2017. Se sai nimekseen Pisara Kirppis. Samalla työhön tuli mukaan kuntayhtymän kustantamat työkuntoutuspalvelut sosiaalisista tai terveydellisistä syistä työllistymistukea tarvitseville.

Pisara 20-vuotta

Juhla järjestettiin elokuussa 2019 Ketolassa. Paikalla oli ystäviä ympäri Suomea ja runsaasti myös Venäjältä.